با گسترش وسیعی که در سطوح مختلف علوم و فناوری بهوجود آمده است مثل گذشتهها نمیتوان با اندک تجربهای که در کنار خانواده و اطرافیان خود کسب میکنیم، به مهارتهای کافی و لازم برای رسیدن به توانمندیهای ضروری و قابلیتهای ممکن دست یافت. ضروری است که در زمینههای مختلف زندگی، از افراد آگاه و با تجربه بهعنوان مشاوره، کمک گرفت.
شاید شما به عنوان داوطلب علاقمند باشید از کمک و همفکری یک مشاور متخصّص و باتجربه کمک بگیرید. این فرد کسی است که بهعنوان مشاورآموزشی یا برنامهریز درسی نقش کمکی یا هدایتی خود را ایفا میکند. یک ارتباط مشاورهای فعال مستلزم اعتماد به مشاور و ابراز احساسات، افکار و ذهنیات شخصی خود به او و شرکت فعّال در گفتگوهای متقابل با هدف ریشهیابی مشکلات و پذیرش و اجرای تغییرات فردی است. طبیعی است که در غیر این صورت روند مشاوره، نتیجهبخش نخواهد بود.
عوامل موثر در ایجاد فضای اعتمادسازی
- انتخاب مشاور آگاه، دلسوز و متعهد: در انتخاب چنین فردی، نظرات دوستانی که آزمون سراسری را پشت سر گذاشتهاند و نیز دبیران و مدیران بهشدت مهم هستند.
- 2. بیان دغدغهها و مسایل مرتبط با مشکلات فعلی: پنهانکاری و نگفتن موارد ضروری در جلسه مشاوره موجب میشود که مشاور نتواند به تمامی زوایای پنهان مشکلتان پی ببرد. بنابراین ممکن است راه حلهای ارائهشدهی وی زیاد مؤثر واقع نشود.
- داشتن روحیهی مشاور پذیری: فردی که دوست ندارد کسی در کارهای او ورود پیدا کند یا نظر دهد، نمیتواند در بهبود روند برنامهریزی درسی خود از دیگران کمک بگیرد.
هر داوطلبی بهدنبال پیشرفت و ترقی است. و این ترقی جز از طریق هماهنگی با تحولات و تغییرات روزمرّه امکانپذیر نیست. بنابراین باید داوطلب خود پذیرای هرگونه تغییر باشد و شخصاً جزو افراد تلاشگر محسوب شود. اما یک داوطلب بهتنهایی نخواهد توانست به تمامی جنبه های اطراف خود توجه نماید. زیرا او دارای مشغلههای بسیاری است که توجه او را نسبت به سایر مشکلات پیرامون وی کاهش میدهد. بنابراین به وجود فردی بهعنوان بررسی کنندهی وضعیّت موجود و پیشبینی کنندهی وضعیّت و شرایط آینده نیاز است که در صورت بروز هرگونه تغییر سریعاً آن را به داوطلب انعکاس بدهد و نسبت به بهتر شدن موقعیت فعلی او، مشاورههای لازم را ارائه نماید.
ضرورت اعتماد به مشاوره و دوری از ترس:
شاید این حرف کمی عجیب بهنظر برسد، اما گاه یک فرد ممکن است بهدلیل ترس از مشاور، به مشاور مراجعه نکند! برخی افراد عقیده دارند که گفتههای مشاور و تعیین خط مشی مشخص برای آنها، آزادی عملشان را سلب میکند و همین سلب آرامش و آسایش ناشی از عمل به گفتههای مشاور، روند فعلی آموزشی آنها را بیش از پیش دچار مشکل خواهد کرد. تردیدی نیست که با مراجعه به مشاور راهکارهای جدیدی از سوی او برای رفع مشکلات شما ارائه میشود. اما این راهکارها به هیچوجه عاملی برای سلب آرامش و آسایش نیست. دلیل آن هم این است که اولاً این راهکارها به صورت پیشنهاد مطرح میشوند و شما میتوانید با مشورت بیشتر و در میان گذاشتن نظراتتان با مشاور، بهترین روش و راهکار را انتخاب کنید. ثانیاً اگر قرار بود روند کیفی و کمی مطالعهی فعلی شما با رفتارها و شرایطی که در حال حاضر به آنها پایبند هستید بهخوبی ادامه یابد، دیگر مشکلی در نتایج آزمونهایتان بهوجود نمیآمد که برای رفع آن از مشاور کمک بخواهید. پس باید تغییر کنید. مشاور بر اساس اطلاعات و دادههای شما، راهکارهای رفع مشکل را ارائه میکند. ترس از شکست مجدد، ناکارآمدی راهکارهای مشاور، سلب آسایش و آرامش بهدلیل عمل به راهکارهای مشاور، ترس و اضطرابی بیدلیل است.
برای آنکه پس از مراجعه به مشاور بهترین نتیجه را بگیرید، دو نکته را از یاد نبرید:
- مراجعه به مشاور نحوهی مطالعه و برنامهریزیهای نادرست راجهت میدهد و آنها را اصلاح میکند.
- شکست مجدد زمانی رخ میدهد که مشکلات را بهدرستی در میان نگذارید. اطلاعات نادرست یا ناقص مشاور را سردرگم میکند. بدون ترس و خجالت همهی آنچه را که باید بازگو کنید، با مشاور در میان بگذارید.