امتحان نهایی دین و زندگی یازدهم ریاضی به صورت کتبی و از ۲۰ نمره می باشد. به علت یکسان بودن کتاب دین و زندگی رشته علوم تجربی و ریاضی فیزیک، امتحان نهایی آن در یک زمان و با سوالات یکسان برگزار می شود. درس دین و زندگی بخش مهمی از سوابق تحصیلی پایه یازدهم را تشکیل میدهد. کتاب دین و زندگی ۲ رشته ریاضی شامل دو بخش و ۱۲ درس است. در ادامه شما می توانید فایل پی دی اف سوالات امتحان نهایی تعلیمات دینی ریاضی خرداد ۱۴۰۳ را با پاسخنامه آن مشاهده و دانلود کنید:
سوالات امتحان نهایی دین و زندگی ۲ رشته ریاضی خرداد ۱۴۰۳
۱- درستی یا نادرستی گزارههای زیر را مشخّص کنید.
الف) با کنار هم قرار گرفتن عقل و وحی میتوان به پاسخ صحیح نیازهای اساسی و بنیادین دست یافت.
پاسخ : درست
ب) انجام واجبات دین و ترک محرمات از مصادیق ایمان در عرصۀ عمل میباشد.
پاسخ : درست
ج) بهرهمندی از وجود امام عصر در عصر غیبت به ولایت معنوی ایشان منحصر نمیشود.
پاسخ : نادرست
۲- واژههای زیر را تعریف کنید:
الف) تقیه:
پاسخ: امامان میکوشیدند آن بخش از اقدامات و مبارزات خود را که دشمن به آن حساسیت دارد، مخفی نگه دارند، بهگونهای که در عین ضربهزدن به دشمن، کمتر ضربه بخورند.
ج) طاغوت:
پاسخ : کسانی که به مردم فرمان میدهند و قانونگذاری میکنند، در حالی که فرمان و قانونشان برگرفته از فرمان الهی نیست، طاغوت نامیده میشوند. .
۳- به سؤالهای زیر پاسخ کوتاه دهید:
الف) دو مورد از نشانههای بلوغ عقلی و فکری را بنویسید.
پاسخ : جدی گرفتن زندگی و برنامهریزی برای آینده، توجه به داشتن شغل و کار- فکر کردن دربارۀ ویژگیهای همسر- تنظیم خرج و هزینۀ خود- دوری از بیبرنامه بودن (ذکر دو مورد کافی است.)
ب) عبارت «مردم پیامبر را پدر مهربان خود میدانستند»، به کدامیک از ابعاد رهبری پیامبر اکرم اشاره دارد؟
پاسخ : محبت و مدارا با مردم
ج) مطابق حدیث «اَنا مَدینَة العِلمِ وَ عَلیُ بابُها …» چرا پیامبر مردم را به بهرهمندی از علم حضرت علی تشویق کرد؟
پاسخ : چون دانش حضرت علی متصل به دانش پیامبر بود و دانش آن حضرت نیز از وحی الهی سرچشمه میگرفت. یا (علم بیکران علم بیمانند)
د) اگر هرکسی برای خود بهطور جداگانه ولیفقیه انتخاب نماید، چه پیامدی خواهد داشت؟
پاسخ : هرج و مرج و تفرقه و پراکندگی پیش میآید.
2- به سؤالهای زیر به صورت تشریحی پاسخ دهید:
الف) چرا تنها خداوند است که میتواند فرد شایستۀ مقام امامت را تعیین و معرفی نماید؟
پاسخ: از آنجا که امام همۀ مسئولیتهای پیامبر اکرم جز دریافت و ابلاغ وحی را دارد، بنابراین باید همان صفات و ویژگیهای پیامبر اکرم را داشته باشد تا مردم به وی اطمینان کنند و راهنماییهای او را بپذیرند. از جمله این ویژگیها عصمت است؛ تشخیص عصمت برای انسانها ممکن نیست؛ یعنی انسانها نمیتوانند تشخیص دهند چه کسی معصوم است و مرتکب هیچ گناهی نمیشود.
ب) نتایج نامطلوب ممنوعیت نوشتن احادیث پیامبر اکرم را توضیح دهید.
پاسخ: احتمال خطا در نقل احادیث افزایش یافت و امکان کم و زیاد شدن عبارتها یا فراموش شدن اصل حدیث فراهم شد. شرایط مناسب برای جاعلان حدیث پیش آمد و آنان بر اساس غرضهای شخصی به جعل یا تحریف حدیث پرداختند یا به نفع حاکمان ستمگر از نقل برخی احادیث خودداری کردند. بسیاری از مردم و محققان از یک منبع مهم هدایت بیبهره ماندند و بهناچار سلیقۀ شخصی را در احکام دینی دخالت دادند و گرفتار اشتباهات بزرگ شدند.
ج) چرا تداوم «مرجعیت دینی» و «ولایت ظاهری» در عصر غیبت ضرورت دارد؟
پاسخ : اگر مرجعیت دینی ادامه نیابد، یعنی متخصصی نباشد که احکام دین را بداند و برای مردم بیان کند و پاسخگوی مسائل جدید مطابق با احکام دین نباشد، مردم با وظایف خود آشنا نمیشوند و نمیتوانند به آن وظایف عمل کنند. اگر ولایت ظاهری ادامه نیابد و حکومت اسلامی تشکیل نشود، نمیتوان احکام اجتماعی اسلام را که نیازمند مدیریت و پشتوانۀ حکومتی است، در جامعه به اجرا درآورد.
د) چه کسانی در هنگام ظهور میتوانند جزء یاران راستین حضرت ولی عصر باشند؟
پاسخ : کسانی که قبل از ظهور آن امام در صحنۀ فعالیتهای اجتماعی و نبرد حق و باطل، در جبهۀ حق حضوری فعال داشته باشند و با ایستادگی در مقابل شیاطین درون و برون، ویژگیهایی همچون شجاعت، عزت نفس و پاکدامنی را در خود پرورانده باشند.
ه) امامان از چه جهتهایی با حاکمان زمان خود مبارزه میکردند؟
پاسخ : اول آنکه رهبری و ادارۀ جامعه از جانب خداوند به آنان سپرده شده، لازم بود برای انجام این وظیفه به پا خیزند و در صورت وجود شرایط و امکانات حاکمان غاصب را برکنار کنند تا با تشکیل حکومتی برمبنای اسلام راستین، قوانین دین را به اجرا درآورند و عدالت را برقرار سازند. دوم آنکه حاکمان غاصب قوانین اسلام را زیر پا میگذاشتند و به مردم ستم میکردند؛ امامان نیز وظیفه داشتند که براساس اصل امر به معروف و نهی از منکر با آنان مقابله کنند و مانع زیر پا گذاشتن قوانین اسلام شوند و از حقوق مردم دفاع نمایند.
و) با توجه به اهداف تشکیل خانواده «رشد اخلاقی و معنوی» چگونه محقق میگردد؟
پاسخ : پسر و دختر جوان با تشکیل خانواده ۱) از همان ابتدا زمینههای فساد را از خود دور میکنند. ۲) مسئولیتپذیری را تجربه مینمایند. ۳) مهر و عشق به همسر و فرزندان در خود پرورش میدهند. ۴) با گذشت و مدارا و تحمل سختیها و ناگواریهای زندگی به درجات معنوی بالاتری نائل میشوند.
برای مشاهده تمامی سوالات، فایل زیر را دانلود کنید…
بخش بندی کتاب دین و زندگی ۳
کتاب دین و زندگی ۲ رشته ریاضی دو بخش دارد. این کتاب برای دانش آموزان پایه یازدهم تدریس میشود. بخش نخست آن “تفکر و اندیشه” نام دارد و شامل ۱۰ درس است. در این بخش دانشآموز با موضوعاتی مانند هدایت الهی، و مسائل مهمی درباره پیامبر و امام و همچنین عصر غیبت و مرجعیت آشنا خواهد شد. بخش دوم آن “در مسیر” نام دارد و ۲ درس را شامل می شود. عزت نفس و پیوند مقدس یا همان ازدواج موضوعات این دو درس کتاب است.
بارم بندی امتحان نهایی دین و زندگی 2
در امتحان نهایی تعلیمات دینی به بخش نخست کتاب که شامل ۶ درس می باشد و در آزمون نیم سال اول مورد ارزیابی قرار گرفته است، ۸ نمره اختصاص یافته است. بخش دوم کتاب هم که شامل ۶ درس است، ۱۲ نمره به خود اختصاص می دهد. پس برای موفقیت در امتحان نهایی این درس باید توجه ویژه ای به دروس نیمسال دوم داشته باشید.
درس | نمره |
---|---|
درس اول و دوم | ۲ نمره |
درس سوم و چهارم | ۲.۵ نمره |
درس پنجم و ششم | ۳.۵ نمره |
درس هفتم و هشتم | ۴ نمره |
درس نهم و دهم | ۴.۵ نمره |
درس یازدهم و دوازدهم | ۳.۵ نمره |
قالب طراحی سؤالات و بارم آنها به شکل زیر خواهد بود:
* ده نمره سؤالات تشریحی با بارم حداقل یک و حداکثر دو برای هر سؤال .لازم به ذکر است که سه نمره از این ده نمره به سؤالات مرتبط با آیات و احادیث اختصاص می یابد.
* چهار نمره سؤالات کوتاه پاسخ با بارم حداقل نیم و حداکثر یک برای هر سؤال
* یک و نیم نمره سؤالات چهارگزینه ای،
* یک و نیم نمره سؤالات صحیح و غلط،
* یک نمره تعریف اصطلاحات،
* دو نمره سـؤالات داده محور (سـؤالات داده محور سـؤالاتی هسـتند که متنی از کتاب به دانش آموزان داده می شـود و از آنها خواسـته می شـود با مطالعه و دقت در متن، به پرسشهای مربوط به آن پاسخ دهند.)