کنکورهای آزمایشی یکی از ابزار های مهم و کلیدی آمادگی دانش آموزان برای شرکت در کنکور سراسری است . این آزمون ها به دانش آموزان کمک می کنند تا نقاط قوت و ضعف خود را بشناسند و تا آزمون بعدی برای رفع و یا تقویت این موارد تلاش کنند . مرور قبل از آزمون و تحلیل دقیق هر آزمون به بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان کمک شایانی می کند . همچنین کنکور های آزمایشی به افزایش اعتماد به نفس و انگیزه نیز کمک می کند و باعث می شوند دانش آموزان یک رقابت سالم را تجربه کنند . در این مقاله می خواهیم به بررسی فرایند مرور قبل از آزمون . تحلیل آزمون و یک سری جزئیات در خصوص آزمون بپردازیم .
مرور قبل از آزمون :
یکی از مراحل مهم کنکورهای آزمایشی مرور قبل از آزمون است . این مرور که چند روز مانده به موعد آزمون انجام می شود تاثیر مستقیمی بر نتیجه آزمون دارد و باعث می شود که دانش آموزان تمام سرفصل های که برای بودجه بندی آزمون در مدت زمان بین دو آزمون مطالعه کرده اند را مرور کنند .
مرور قبل از آزمون برای آزمون های 2 هفته یک بار که عموما هم فاصله زمانی بین کنکور های آزمایشی به مدت دو هفته است باید دو روز قبل از آزمون انجام بشود . برای آزمون های سه هفته یکبار سه روز قبل از آزمون برای مرور اختصاص پیدا می کند و برای آزمون های جامع 4 روز مانده به آزمون فرایند مرور شروع می شود .
حالا چطوری باید مرور کنیم ؟!
کارهای که باید برای مرور هر سرفصل از بودجه بندی آزمون انجام بدهیم به ترتیب زیر است :
- مرور جزوه / درسنامه / خلاصه نویسی ها / برجسته سازی ها و… :
در اولین گام به سراغ مطالعه خلاصه نویسی . برجسته سازی یا حاشیه نویسی های که برای سرفصل بودجه بندی داریم می رویم .
- اگه خلاصه و حاشیه نویسی و برجسته سازی نداشتیم چیکار کنیم ؟!
اگر خلاصه . برجسته و حاشیه نویسی نداشتیم به سراغ منبعی که مبحث را از روی آن مطالعه کردیم می رویم یعنی یا جزوه یا درسنامه .
- تست های مارکدار / تست تیپ :
در دومین گام بعد از مطالعه جزوه یا خلاصه و برجسته و حاشیه نویسی به سراغ تست های که برای آن مبحث مارکدار یا به نوعی نشان دار کرده ایم می رویم و تمام تست های مارکداری که برای سرفصل مورد نظر داریم را پاسخ می دهیم .
- اگه برای سرفصلی تست مارکدار نداشتیم چیکار کنیم ؟!
تمامی منابع تستی موجود در بازار یک دسته از تست ها را تحت عنوان تست تیپ با علامت و نشانه های مختلفی نشاندار کرده اند . اگر برای سرفصلی تست مارکدار نداشتیم تست های تیپی که مولف کتاب مشخص کرده است را می زنیم .
- تست مارکدار : تست های جامع . کامل و نکته دار را مارکدار می کنیم و به آن تست مارکدار می گوییم .
- تحلیل آزمون های قبل :
در سومین گام و بعد از مرور جزوه و… و زدن تست های مارکدار یا تیپ اگر زمان اضافه آوردیم به سراغ بررسی تحلیل آزمون قبل می رویم . و موارد مورد توجه آزمون قبل را بررسی می کنیم .
- عقب افتادگی ها :
در آخرین گام بعد از اتمام کارهای که پیشتر به آنها اشاره شد اگر زمان اضافی آوردیم آن زمان را به جبران عقب افتادگی های که از مباحث و بودجه بندی آزمون داشتیم اختصاص می دهیم و سعی میکنیم کارهای باقی مانده را تا حد امکان پیش ببریم .
بعد از انجام این کارها در روزهای قبل از آزمون فرآیند مرور آزمون را به اتمام رساننده ایم و حال برای یک آزمون خوب کاملا آماده هستیم .
تحلیل آزمون :
بعد از ظهر آزمون را باید به تحلیل آزمون اختصاص داد . به اینصورت که با یک خودکار قرمز شروع به بررسی سوالات می کنیم و این کار را از تست اول آغاز و تا آخرین تست دفترچه ادامه می دهیم .
تست ها به سه دسته تقسیم می شوند :
- تست های درست :
برای این دسته از تست ها نیاز به انجام کار خاصی نیست و فقط یکبار سوال را بررسی میکنیم اگر سوال نکته داری بود پاسخنامه تشریحی را برای سوال مورد نظر مطالعه می کنیم اگر نه فقط با یک علامت درستی سوال را مشخص می کنیم .
- تست های غلط :
در ابتدا سوال را بررسی می کنیم و سعی می کنیم دلیل اینکه پاسخ غلط به سوال داده ایم را پیدا می کنم و بعد شروع به مطالعه پاسخنامه تشریحی می کنیم و بعد از یادگیری راه حل درست سوال با همان خودکار قرمز و داخل دفترچه راه حل درست سوال را در کنار راه حل غلط خودمان می نویسیم .
- تست های نزده :
دسته آخر از تست ها سوال های است که سرجلسه نزده ایم این دسته از سوالات را نیز مانند سوالات غلط در ابتدا بررسی می کنیم و سعی میکنیم مجدد حل کنیم و بعد از بررسی سوال به سراغ مطالعه پاسخنامه تشریحی می رویم و بعد از یادگیری پاسخ سوال را با همان خودکار قرمز داخل دفترچه و در کنار سوال می نویسیم .
- حواستان باشد که تحلیل آزمون باید در همان روز آزمون انجام بشود ولی اگر بنا به هر شرایطی نشد که تحلیل آزمون در همان روز انجام بشود باید در اولین زمان انجام بشود .
- تحلیل آزمون به اندازه آزمون دارای اهمیت است و اگر قرار است آزمونی را تحلیل نکنید بهتر است اصلا در آن آزمون شرکت نکنید .
جزئیاتی در خصوص آزمون :
- سعی کنید شب آزمون حتما خوب بخوابید و استراحت کافی داشته باشید تا در حین آزمون دچار خواب آلودگی و خستگی نشوید .
- حتما صبح آزمون صبحانه مناسب و کامل بخورید تا برای ساعاتی که سر جلسه آزمون هستید انرژی کافی داشته باشید و دچار افت قند خون نشوید .
- در حین آزمون حتما زمان بگیرید و سعی کنید هر درس را در تایم مقرر شده پاسخ بدید تا در انتها آزمون وقت کم نیاورید . سعی کنید با دقت کامل صورت سوالات را مطالعه کنید و به آنها پاسخ بدهید .
نتیجه گیری :
کنکور های آزمایشی نقش بسیار مهمی در سال کنکور و روند تحصیلی آمادگی برای کنکور دارند . این آزمون ها با شبیه سازی شرایط کنکور موجب می شوند که دانش آموزان بارها قبل از کنکور اصلی خود فضایی شبیه به کنکور را تجربه کنند و با آمادگی بیشتری برای کنکور سراسری حاضر بشوند . دانش آموزان با شرکت در این آزمون ها و انجام فرایند های مانند مرور قبل از آزمون و تحلیل آزمون ها به بهبود عملکرد درسی خود کمک بسیاری می کنند و این روند در انتها موجب موفقیت آنها در کنکور سراسری می شود . استفاده بهینه از این ابزار می تواند کلید موفقیت در این مرحله حساس تحصیلی باشد .