چرا به گوش دادن فعال نیاز داریم ؟!
امروزه که اکثر یا به نحوی تمام کلاسهایی که دانش آموزان شرکت میکنند آنلاین هستند گوش دادن فعال یکی از مهمترین توانایی هایی میباشد که حتما باید آن را کسب نمایند.
دانشآموزان در رابطه با کلاسهای آنلاین اغلب دچار مشکلاتی همچون نیاز به تکرار کلاس به شکل آفلاین، به دلیل عدم توانایی در تکمیل جزوه کلاس درحین تدریس استاد و یا حتی متوجه نشدن توضیحات استاد درحین تدریس میشوند.
حالا راه حل چیست؟ گوش دادن فعال!
گوش دادن فعال چیست؟
تفاوت مهم گوش دادن با شنیدن در این است که در گوش دادن فعال فرد عمیقا حرفهای گوینده را درک میکند؛ ولی در شنیدن صرفا اصوات دریافت میشود و به معنای صحبتهای گوینده توجه نمیشود؛ و درواقع همین موضوع است باعث کاهش و گاها عدم یادگیری در کلاسها میشود، هم در کلاسهای آنلاین و هم در کلاسهای حضوری.
موضوعی که باعث یادگیری در کلاسها میشود گوش دادن فعالانه وتحلیل گفتههای استاد است.
گوش دادن فعال به خودی خود رخ نمیدهد و برای کسب این مهارت باید از یکسری تکنیکها استفاده کرد.
گوش کردن فعال دارای چهار مرحله میباشد که شامل:
۱. توجه کردن
۲. سوال پرسیدن
۳. بازگویی کردن
۴. خلاصه کردن
۱. توجه کردن:
اطمینان حاصل کنید که هنگام مشاهده کلاس آنلایت وعمینطور حضور در کلاس حضوری، توجه کاملتان معطوف به استاد وگفته های ایشان است. سعی کنید از چیزهایی که ممکن است حواس شما را پرت کند، مانند تلفن، سایر مکالمات اطراف یا موارد دیگر، اجتناب کنید.
گاهی اوقات حتی ممکن است حواستان به افکار خودتان پرت شود. وقتی استاد درحال تدریس هستند، لزوما نیازی به پاسخ دادن به سوالات جزوه نیست وفقط زمانی نیاز به این کار است که تایمی برای حل سوال به شما داده شده باشد.
سعی کنید به جای پرت کردن حواس خود با آماده کردن جواب سوالاتی که برای مباحث آینده جزوه است فقط روی صحبتهای استاد تمرکز کنید و به یاد داشته باشید که همیشه می توانید با یک فاصله زمانی، در زمان مشخص شده و یا پس از کلاس به سوالات پاسخ دهید.
۲. سوال پرسیدن:
کلید گوش دادن فعال، پرسیدن سؤالات بازپاسخ است. سؤالاتی که در رابطه با موضوع تدریس شده هستند و باعث درک بهتر موضوع برای شما میشوند، و درواقع از استاد خواسته میشود تا توضیحات بیشتری به شما بدهند.
و یا حتی گاهی درحین تدریس سوالاتی در رابطه با موضوع درحال تدریس از خود بپرسید تا متوجه بشوید که موضوع برایتان قابل درکهست یا نه!
پرسیدن این نوع سوالات به استاد این امکان را داده که جزئیات بیشتری ارائه دهد و سردرگمی شما را به عنوان یک دانشآموز برطرف کند. سوال پرسیدن میتواند ابزاری عالی برای کمک به درک موضوعات پیچیدهای باشد که در کلاس با آن روبهرو میشوید.
۳. بازگویی کردن:
منظور از بازگویی کردن این است که آنچه از صحبتهای طرف مقابل دریافت کردهاید را به زبان خودتان بازگو کنید. از این طریق میتوانید بررسی کنید که آیا اطلاعات را به درستی دریافت کرده اید یا خیر. در عین حال، نشان میدهید که به حرفهایی که میشنوید، توجه کردهاید و در تلاش هستید که آنها را درک کنید.
۴. خلاصه کردن:
آخرین مرحله خلاصه کردن است. بعد از اتمام کلاسها نکاتی را که شنیدهاید خلاصه کنید تا متوجه نکاتی که احیانا فراموش کردهاید یا هنوز به طور کامل برای شما شفاف نشدهاست؛ بشوید.
همه ما انسان هستیم و گاهی هر چقدر هم که برای شنیدن فعال تلاش کنیم، ممکن است حواسمان پرت شود! خلاصه کردن روش خوبی است تا مطمئن شوید که در طول کلاس عملکرد خوبی داشتهاید.
دامنه توجه و گوش دادن فعال شما می تواند بر اساس شرایط متفاوت باشد و ممکن است در هر موقعیتی نتوانید تمام این مراحل را انجام دهید. به عنوان مثال، در یک کلاس، ممکن است که شما توجه بیشتری داشته باشد، زیرا مستعد حواس پرتی نیست، اما ممکن است نتوانید در طول کلاس بازگویی کنید.
مهم این است که حواستان باشد و تمام تلاش خود را بکنید تا فعالانه در کلاس به مطالب تدریسی استاد گوش فرا دهید!