گزینش:در سازمان سنجش برگه های انتخاب رشته افراد به ترتیب از نفر اول تا نفر اخر کنکور لیست شده است و به ترتیب انتخاب رشته آن ها چک می شود. پس نفر اول کنکور در انتخاب اول خود قبول خواهد شد.پس از انتخاب رشته نفر اول سیستم به سراغ نفر دوم می رود و همین ترتیب تا نفر اخر ادامه پیدا می کند. فــرض کنیــد فــردی رتبــه ۲۰۰۰ آورده اســت. سیســتم تمــام ۱۹۹۹ نفــر پیــش از او را انتخــاب رشــته کــرده و قبولــی آنهــا مشـخص شـده اسـت. وقتـی سـراغ ایـن فـرد می آیـد اگـر انتخـاب اول او هنـوز ظرفیـت داشـته باشـد، او در همـان انتخـاب اول قبـول می شـود، امـا اگـر ظرفیـت نداشـته باشـد بـه سـراغ انتخـاب دوم او مـی رود. اگـر ظرفیـت باشـد، قبـول میشـود و اگـر نباشـد سـراغ انتخـاب سـوم او مـی رود و ایـن رونـد تـا جایـی ادامـه پیـدا میکنـد کـه فـرد در یکـی از انتخاب هـای خـود قبـول شـود. اگـر همـه ۱۵۰ انتخـاب او پرشـده باشـند، او در هیچ رشته ای قبول نمی شود.
پس در انتخاب رشته نحوه چیدمان رشته ها به ترتیب مطلوبیت و علاقه تان بسیار مهم است”
در کنکور گزینش به دو صورت کلی انجام می پذیرد:۱)گزینش متمرکز۲)گزینش متمرکز با شرایط خاص قبول می شوید و اگر نه قبول نمی شوید.در این نوع گزینش تنها رتبه اکتسابی در آزمون سراسری ملاک است
2) گزینش متمرکز با شرایط خاص:به جر نمره کنکور،عوامل دیگری نیز وجود دارد.مثل مصاحبه،گزینش، آزمون عملی و …” در این نوع گزینش علاوه بر ازمون سراسری باید در یک مصاحبه،معاینه،ازمون عملی یا علمی و … هم شرکت کنید”
رشته های متمرکز با شرایط خاص باید در اولویت مشخصی قرار داده شود. حتما ضوابط و مقرررات دفترچه امسال را بخوانید.بعضی از این رشته ها بعد از شروع ترم جدید دانشگاه در مهرماه اعلام می شود و پذیرش دانشجو و آغاز تحصیل از نیم سال دوم(بهمن ماه)آغاز می شود.
توصیه می کنیم حتما داوطلبان انتخاب این رشته ها را در اولویت قرار دهند چون ممکن است هم در رشته های متمرکز با شرایط خاص که نیاز به مصاحبه و معاینه دارند و هم در رشته های متمرکز قبول شوند.
برخی از رشته های متمرکز با شرایط خاص کنکور:
ریاضی و فیزیک: دکترای پیوسته بیوتکنولوژی/دکترای پیوسته ریاضی/مدیریت اطلاعات و ارتباطات / فرهنگیان
علوم تجربی:علوم ورزشی/مدیریت اطلاعات و ارتباطات/علوم اجتماعی/دکترای پیوسته بیوتکنولوژی رشته های پیراپزشکی/ فرهنگیان
علوم انسانی:علوم ورزشی/علوم قضایی/مدیریت اطلاعات و ارتباطات/مددکاری اجتماعی/ فرهنگیان
نکته۱:پذیرش دانشگاه شاهد دارای مصاحبه ست ولی جزو رشته های متمرکز با شرایط خاص نیست و مصاحبه ان صرفا به خاطر شرایط خاص دانشگاه است.اگر حا ئز شرکت در مصاحبه باشید بلافاصله پس از ارسال فرم انتخاب رشته به شما اعلام خواهد شد.در صورت قبولی در اعلام نتایج نهایی صرفا رشته دانشگاه شا هد شما اعلام می شود و ورودی مهر ماه خواهید بود.
نکته۲:محدودیتی در انتخاب رشته متمرکز با شرایط خاص وجود ندارد.اما از شما حداکثر در ۲رشته برای مصاحبه دعوت می کنند.مصاحبه این رشته ها معمولا بعد از مهر ماه صورت می گیرد شما می توانید در ان شرکت کنید یا صرف نظر کنید.اما اگر در مصاحبه شرکت کنید و قبول شوید باید حتما در رشته ثبت نام کنید.اگر کسی در رشته متمرکز قبول شود و مهر به دانشگاه برود و اگر در مصاحبه رشته متمرکز با شرایط خاص شرکت کرده و قبول شود باید از رشته متمرکز انصراف داده و از بهمن در رشته متمرکز با شرایط خاص تحصیل کند.
انواع سهمیه ها:
سهمیه مناطق:تمام داوطلبان براساس منطقه اخذ مدرک دییپلم خود در 3سال اخر تحصیل بین مناطق ۱و۲و 3 سهمیه بندی می شوند. داوطلبی که بخش محل اخذ مدرک تحصیلی او متفاوت باشدحتی یکی از 3سال سهمیه او براساس منطقه بالاتر و مرفه تر است.داوطلبانی که ۲سال اخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذرانده باشندمنطقه 3 محسوب می شوند.کلیه داوطلبان که دارای انواع معلولیت هستند و در کارنامه انها ثبت شده است منطقه 3 محسوب می شوند.
سهمیه ایثارگران:همسر و فرزندان شهدا،ازادگان و همسر و فزرندان شان،جانبازان،همسر و فرزندان انها با جانبازی بالای ۲۵درصد به بالا سهمیه ایثارگران محسوب می شوند.این داوطلبان باید برای قبولی در کد رشته-محل تحصیل خود باید حداقل 8۰درصدنمره کسب شده توسط دیگران را برای رشته های علوم پزشکی و حداقل 7۰درصد نمره کسب شده توسط دیگران را برای قبولی در بقیه رشته ها را داشته باشند.
سـهمیه خانـواده شـهدا: پـدر، مـادر، خواهـر و بـرادر شـهید جـزء سـهمیه خانـواده شـهدا محسـوب میشـوند و تابـع ضوابـط مربـوط بـه ایـن سـهمیه هسـتند.
ســهمیه دانش آمــوزان المپیــادی: دانش آموزانــی کــه مــدال طلای المپیــاد دارنــد میتواننــد بــدون کنکــور وارد دانشــگاه شــوند. همچنیــن دانش آموزانــی کــه مــدال نقــره و برنــز دارنــد نیــز از تســهیلاتی برخــوردار هســتند کــه توســط باشــگاه دانش پژوهــان جــوان اعـلـام خواهــد شــد.
ســهمیه های متفرقــه؛ مناطــق محــروم، شهرســتانهای خــاص(بم و…) بهیــاران، آمــوزگاران، کارمنــدان و … : داوطلبانـی کـه واجـد ایـن سـهمیه ها هسـتند، اطلاعـات مربـوط بـه آن را از دفترچـه مطالعـه کننـد.
انواع دوره ها در کنکور سراسری:
1-دوره روزانه: تحصیـل در ایـن دوره رایـگان اسـت و دانشـجویان بایـد در کلاس هـای آن شـرکت کننـد.
2-دوره نوبت دوم(شبانه): ایـن دوره ماننـد دوره روزانـه اسـت و دانشـجویان بایـد در کلاس هـای آن شـرکت کننـد. تفـاوت اصلـی دوره شـبانه بـا روزانـه در ایـن اسـت کـه ایـن دوره رایـگان نبـوده و داوطلبـان بایـد هـر تـرم شـهریه پرداخـت کنند معمـو لا در ایـن دوره بـه دانشـجویان خوابـگاه تعلـق نمیگیـرد. در صورتی کـه در ایـن دوره قبـول شـوید می توانیـد ثبـت نـام نکـرده و سـال بعـد نیـز در کنکـور سراسـری شـرکت کنیـد. فرامـوش نکنیـد امـکان انتقـال بـه دوره روزانـه از دوره شـبانه وجـود نـدارد. ذکـر ایـن نکتـه نیـز ضـروری اسـت کـه بـر خـلاف گذشـته، در بیشتـر دانشـگاه ها داوطلبـان دوره شـبانه بـا داوطلبـان دوره روزانـه دریـک کلاس حاضـر میشـوند و اسـاتید و برنامـه درسـی یکسـانی دارند. تفاوت اصلی در پرداخت شهریه و امکانات رفاهی مثل خوابگاه و… است.
3-دوره غیر انتفاعی: در ایـن دوره نیـز ماننـد دوره هـای روزانـه و شـبانه دانشـجویان بایـد در کلاس هـای آن شـرکت کننـد. دوره غیرانتفاعـی ماننـد دوره روزانــه رایــگان نبــوده و هزینــه هــر تــرم آن بیشتــر از دوره شــبانه اســت. بـه دانشـجویان ایـن دوره نیـز خوابـگاه تعلـق نمیگیـرد. در صورتی کـه در ایـن دوره پذیرفتـه شـوید میتوانیـد در کنکـور سـال بعـد نیـز شـرکت کنیـد.
4- دوره نیمه حضوری: در ایــن دوره نیــازی بــه حضــور دانشــجو جــز در کلاس هــای عملــی نیســت.در ایــن دوره نیــز می بایســت شــهریه پرداخــت کـرد. بـه دانشـجویان ایـن دوره خوابـگاه تعلـق نمی گیــرد.
5-دوره پیام نور: در این دوره نیازی به حضور دانشجو جز در کلاس های عملی نیست.این دوره شهریه دارد.به دانشجویان این دوره خوابگاه تعلق نمی گیرد. توجـه داشـته باشـید کـه شــما صرفــا کــد رشــته ـ محل هایــی را می توانیــد از دانشــگاه پیــام نــور انتخــاب کنیــد کــه مطابــق بــا محــل تولــد یــا محــل اخـذ مـدرک یـا محـل سـکونت شـما باشـد.
6-دوره مجازی: در ایــن دوره نیــازی بــه حضــور دانشــجو نیســت و کلاس هــا اینترنتــی برگــزار میشــود. ایــن دوره نیــز شــهریه دارد. بـه دانشـجویان ایـن دوره خوابـگاه تعلـق نمیگیـرد.
7-دوره پردیس خودگردان: در ایـن دوره نیـز ماننـد دوره هـای روزانـه و شـبانه دانشـجویان بایـد در کلاس شـرکت کننـد. هزینـه هـر تـرم آن نسبت به دوره های دیگر بیشتر است دانشـجویان در بعضــی از دانشــگاه ها و رشــته ها بــا دانشــجویان دوره روزانــه ســر کلاس می رونــد.
نحوه پذیرش در کنکور سراسری براساس بوم
رشته های استانی:به رشته هایی گفته می شودکه در اکثر استان ها گسترش داردیا از نظر کاربردی به متخصصان بومی نیاز دارد(ریاضی کاربرد،مامایی،دبیری،زبان و ادبیات فارسی)
رشته های ناحیه ای:به رشته هایی گفته می شود که در اکثر استان ها وجود ندارد ولی در چند استان مجاور که به عنوان یک ناحیه بومی تلقی می شود موجود است.( مهندسی شهرسازی، فیزیوتراپی،مدیریت دولتی،)
رشته های کشوری:به رشته هایی گفته می شود که در اکثر قطب های بومی وجود نداشته و تنها در تعدادی از دانشگاه ها و موسسات اموزش عالی موجود است.( مهندسی پلیمر،بینایی سنجی، باستان شناسی)
تقسیم بندی ناحیه ای:
ناحیه1) البرز-تهران-زنجان-سمنان-قزوین-قم-مرکزی
ناحیه2) اردبیل-اذربایجان شرقی-اذربایجان غربی
ناحیه3) اصفهان-چهارمحال و بختیاری-یزد
ناحیه4) سیستان و بلوچستان-کرمان
ناحیه 5) بوشهر-فارس-کهکیلویه و بویر احمد- هرمزگان
ناحیه6) کردستان- کرمانشاه-همدان
ناحیه7) ایلام-خوزستان-لرستان
ناحیه8) خراسان رضوی- خراسان شمالی-خراسان جنوبی
ناحیه9) مازندران-گلستان-گیلان
تقسیم بندی قطبی:
قطب1) البرز-تهران-زنجان-قزوین-قم-گلستان-گیلان-مازندران-مرکزی
قطب2) خراسان رضوی- خراسان جنوبی-خراسان شمالی-سیستان و بلوچستان-کرمان پ
قطب3) اذربایجان شرقی-اذربایجان غربی-اردبیل-کردستان-کرمانشاه-همدان
قطب4) اصفهان-ایلام-چهار محال و بختیاری- خوزستان- لرستان-یزد
قطب5) بوشهر-فارس-کهکیلویه و بویر احمد- هرمزگان
در رشــته هایی کــه نــوع گزینــش آنهــا کشــوری اســت ظرفیــت هــر کــد رشــته ـ محــل بــه نســبت تعــداد شــرکت کنندگان هریـک از سـهمیه های مناطـق ۱ ،۲ ، 3 و خانـواده شـهدا بـه تعـداد کل شـرکت کنندگان هـر گـروه آزمایشـی تعییـن میشـود. .ولی در رشته محل هایی که نوع گزینش انها (بومی قطبی،ناحیه ای ،استانی)بــوده حــدود ۲۰ درصــد ظرفیــت بــه داوطلبـان آزاد و مابقـی آن بـه نسـبت تعـداد شـرکت کنندگان هریـک از سـهمیه های مناطـق ۱ ،۲ ،3 و خانـواده شـهدا در بـوم مربوطه (قطب،ناحیه،استان) به تعداد کل شرکت کنندگان ان بوم در هر گروه ازمایشی اختصاص می یابد.
نحوه پذیرش براساس دورههای مختلف: نوبت دوم ( شبانه): بومی استانی/غیردولتی و غیر انتفاعی:بومی ناحیه ای/مجازی:بومی استانی/پردیس خودگردان: گزینش به صورت کشوری است و بومی انجام نمی شود/ دانشگاه پیام نور:حدود 7۰درصد از ظرفیت رشته های مراکز با واحد های اموزشی دانشگاه پیام نور در هر شهرستان،به داوطلبان بومی آن شهرستان و حدود 3۰درصد ظرفیت به داوطلبان بومی شهرستان های تحت پوشش مرکز با واحد پذیرنده تخصیص میابد.
گزینش رشته های پرمتقاضی:
علوم ریاضی و فنی:مهندسی برق-مهندسی مکانیک-مهندس کامپیوتر-مهندسی عمران-مهندسی معماری و مهندسی صنایع
علوم تجربی:پزشکی -دندان پزشکی-داروسازی-دامپزشکی
علوم انسانی:حقوق -روان شناسی- حسابداری
درصد پذیرش این رشته ها:6۰درصدبومی/4۰درصد آزاد
نکته بسیارمهم:۲ پارامتــر در انتخــاب شــهرهای مختلــف شــانس قبولــی مارا افزایش می دهد.
1) سعی کنیم شهر های اطراف و نزدیک خود را انتخاب کنیم(شهرهایی که در استان و ناحیه و قطب ما قرار دارد)
2) شانس قبولی ما در شهر های کم امکانات بیشتر است(به دلیل تقاضای کم برای این شهرها)
نکتــه بســیار بســیار مهــم: در انتخــاب رشــته بــه هیــچ عنــوان بــه نحــوه پذیــرش بومــی، اســتانی، کشــوری و … توجــه نکنیــد، بلکــه صرفــا براســاس میــزان مطلوبیــت کــد رشــته ـ محــل انتخــاب خــود را انجــام دهیــد.
گزینش ” صرفا براساس سوابق تحصیلی” : بعضـی رشـته ها در دفترچـه کنکـور سراسـری، بـا عنـوان صرفـا براسـاس سـوابق تحصیلـی هسـتند. ایـن رشـته ها نیـز هماننـد بقیـه رشـته ها انتخـاب می شـوند. تنهـا تفـاوت آن در ایـن اسـت کـه قبولـی در ایـن رشـته ها فـارغ از رتبـه شـما بـوده و صرفـا براسـاس معـدل دیپلـم و سـال چهـارم شـما گزینـش خواهـد شـد. پـس در واقـع براسـاس میـزان مطلوبیـت خـود میتوانیـد جـای ایـن نـوع کـد رشـته ـ محل هـا را در لیسـت ۱۵۰ تایـی خـود مشـخص کنیـد.
نکتـه بسـیار مهـم مخصـوص داوطلبانـی کـه عـاوه بـر گـروه اصلـی خـود، در گـروه هنـر و زبـان نیـز شـرکت کـرده انـد: انتخــاب رشــته ایــن دو گــروه را نیــز بایــد در همــان بــرای مثــال اگــر شــما داوطلــب رشــته انســانی .لیســت ۱۵۰ تایــی انجــام دهیــد هســتید و کنکــور هنــر نیــز داده ایــد، در بیــن انتخــاب رشــته ۱۵۰ تایــی خــود بایــد انتخــاب رشــته هنــر را هــم انجــام دهیــد. بــه طــور فــرض اگــر شــما 67 رشــته انســانی انتخــاب کردهایــد، میتوانیــد رشــته 68 ام را هنــر انتخــاب کنیــد و بعــد از آن بــاز رشــته های انســانی را ادامــه دهیــد. بنابرایــن دقـت کنیـد مطلوبیـت شـما بـرای آنکـه رشـته گـروه هنـر بـه چـه میـزان اسـت و آن را در جایـگاه دلخـواه خـود قـرار دهیـد بـه گونـه ای کـه ایـن رشـته بـرای شـما نسـبت بـه انتخـاب هـای قبلـی اولویـت کمتـر و از انتخـاب هـای بعـدی آن اولویـت بیشـتری را دارد.