کنکور سراسری یکی از مهم ترین و پر چالش ترین مراحل تحصیلی برای هر دانش آموز است . دانش آموزان برای موفقیت در این آزمون لازم است مهارت های خاصی را یاد بگیرند تا بتوانند در کنکور به بهترین نتیجه که متناسب با عملکرد تحصیلی آنهاست برسند . این مهارت ها به دانش آموزان کمک می کنند تا در شرایط پر فشار و استرس بهترین عملکرد را داشته باشند . در این مقاله ما به بررسی این مهارت های کلیدی و تاثیر گذار آزمون دادن می پردازیم .
مقدمات آزمون دادن :
- خواب خوب :
دانش آموزان باید سعی کنند در سال کنکور دیرتر از 11 الی 11:30 شب نخوابند تا بتوانند صبح زود و با انرژی شروع به درس خواندن بکنند . اینکه دانش آموزان عادت داشته باشند هر شب راس ساعت معین بخوابند به آنها کمک می کند که شب آزمون راحت تر بخوابند و استرس و نگرانی زیاد تاثیری در روند خواب آنها داشته باشد .
- صبحانه خوب :
دانش آموزان صبح آزمون حتما باید صبحانه بخورند . نیاز به صبحانه خاص یا متفاوتی نیست و می توانند صبحانه ای که هر روز می خورند را صبح آزمون هم بخورند . پیشنهاد می شود صبحانه روز آزمون چرب نباشد و مایعات کمی داشته باشد تا در حین آزمون مشکلی برای دانش آموزان به وجود نیاورد .
- تصویر ذهنی مثبت :
دانش آموزان باید با تصویر ذهنی مثبت و با انرژی زیاد سر جلسه آزمون حاضر بشوند برای همین لازم است آنها از قبل آزمون روی تصویر ذهنی خود کار کنند و به خود این باور و اعتماد به نفس را داشته باشند که از پس آزمون به راحتی بر می ایند و بسیار برای آزمون تلاش کرده و آماده هستند .
- پارت های درسی صبح :
دانش آموزان باید پارت های درسی صبح خود را بخصوص تایم اول را به صورتی تنظیم کنند که 3 الی 4 ساعت بدون اینکه از پشت میز خود بلند بشوند مشغول درس خواندن باشند . این موضوع کمک می کند تا دانش آموزان عادت داشته باشند صبح ها تایم طولانی را بشینند و مشغول درس خواندن باشند همین موضوع کمک می کند تا صبح آزمون اذیت و خسته نشوند و بتوانند بهترین عملکرد خود را داشته باشند .
سه مورد فراموش نشه :
- 1)ساعت 2) چند عدد شکلات کوچیک 3) آبمیوه طبیعی غیر ترش
* اگر دانش آموزان احساس می کنند صبح ها قبل از آزمون ذهنشان آماده درس و آزمون نیست باید قبل از آزمون در حد 15 دقیقه مطالعه سبک داشته باشند این مطالعه فاقد ارزش علمی است و فقط برای آماده شدن ذهن دانش آموزان است .
حین آزمون
کارهای که باید حین آزمون دادن رعایت بکنیم تبدیل به دو دسته اصلی اصول دقت و مدیریت زمان می شود که در ادامه به توضیح این موارد می پردازیم :
- اصول دقت : اصول دقت مجموعه کارهای است که باید برای کاهش بی دقتی و افزایش دقت و تمرکز انجام بدهیم .
* وراثتی : اینکه با انسان دقیق یا بی دقتی هستیم تا حدودی وراثتی است به خانواده برمیگردد که ما باید تا حد امکان سعی کنیم این موضوع را مدیریت کرده و بی دقتی را کاهش دهیم .
* دانش آموزان باید قبل از جلسه آزمون سعی کنند با تست زنی زیاد و مرور اشتباهاتی که قبلا داشتن ( مرور تحلیل آزمون های آزمایشی ) تسلط خود را روی مباحث آزمون بالا ببرند همین امر به کاهش بی دقتی کمک شایانی می کند .
- خواندن کامل صورت سوالات :
دانش آموزان باید صورت سوالات را کامل بخوانند و دور کلمات کلیدی صورت سوال خط بکشند تا احتمال بی دقتی را کاهش دهند . - نگاه انداختن به تمامی گزینه ها
- درست نشستن :
باید به صورتی نشست که فشاری روی دیافراگم نباشد . - تمرکز :
دانش آموزان باید حین پاسخ دادن به سوالات آزمون تمام تمرکز خود را به همان سوالی که دارند بگذارند توجهی به سوالات قبل و بعد نداشته باشند این موضوع به افزایش دقت و تمرکز حین آزمون کمک بسیاری می کند . - اشتباهات موردی :
دانش آموزان باید توجه کنند که جواب سوالات را درست به پاسخ برگ منتقل کنند و اشتباهی در این رابطه نداشته باشند و برای کاهش خطا در این مورد حین انتقال پاسخ ها به پاسخ برگ شماره سوال و گزینه درست را زیر لب تکرار کنند . - تمیز نوشتن راه حل سوالات
- دغدغه :
انجام تمامی کارهایی که گفته شد با یکدیگر می تواند کمک کننده باشد و دانش آموزان باید سعی کنند تمام موارد گفته شده را رعایت کنند .
مدیریت زمان :
- چگونه در درس خاصی گیر نکنیم ؟!
دانش آموزان باید حواسشان باشد که زمان هیچ درسی را به درس دیگر اختصاص ندهند و به نوعی درسی را قربانی درس دیگر نکنند چرا که تمامی دروس در کنکور مهم هستند و در نتیجه نهایی تاثیر گذار .
دانش آموزان با مدیریت زمان هر درس می توانند از اینکه در درس خاصی گیر نکنند جلوگیری کنند .
- چگونه در سوال خاصی گیر نکنیم ؟!
اینکه چطور در سوال خاصی گیر نکنیم یکی از موضوعات مهم و کلیدی کنکور است . اینکه چطور سوالات خود را مدیریت کنیم که بتوانیم در زمان معین آزمون تمامی سوالات را نگاه بندازیم و آنهای که بلدیم را پاسخ بدهیم برای مدیریت این موضوع اید مشخص کنیم که نسبت به هر سوال چه وضعیتی داریم یعنی اینکه کدام سوال را بلدیم . کدام یک را بلد نیستیم و… برای این کار از تکنیکی به نام تکنیک دایره ضربدر استفاده می کنیم .
ضربدر : سوالاتی که مطمئن هستیم پاسخ آنها را بلد نیستم را با ضربدر مشخص می کنیم این سوالات میتوانند شامل سوالاتی شوند که جزء مباحث حذفی هستند یا اینکه هیچ ایده ای برای حل آنها به ذهنمان نمیرسد .
دایره : سوالاتی که با دایره مشخص می کنیم شامل 5 دسته از سوالات می شود :
1)سوالاتی که شک بین دو گزینه داریم 2) حل کردن سوال زمان زیادی نیاز دارد 3) راه حل کامل سوال را به یاد نمی آوریم 4) جوابی که برای سوال به دست آورده ایم داخل گزینه ها نیست 5) برای حل آن سوال زمان کم آورده ایم .
* اگر مدیریت زمان خوبی داشته باشیم در انتها آزمون زمان اضافی می آوریم و این زمان اضافه را می توانیم به حل کردن سوالاتی که با دایره نشاندار کرده ایم بپردازیم .
نتیجه گیری
آزمون های آزمایشی نقش بسیار کلیدی و مهمی در آمادگی برای کنکور سراسری دارند . شرکت در کنکور نیازمند مهارت های خاصی است که با تمرین و تکرار این مهارت ها قابل بهبود هستند . دانش آموزان باید مهارت های گفته شده را بارها در آزمون های آزمایشی تمرین کرده تا بتوانند در کنکور از این مهارت ها بهترین استفاده را داشته باشند . این مهارت ها که شامل کارهای مقدمات آزمون دادن و کارهای که باید حین آزمون انجام بدهند است می توانند کمک بسیار زیادی به کسب نتیجه مطلوب و موفقیت در کنکور بشود .